vrijdag 24 april 2009
EEN SWITCH VAN INVESTERINGEN NAAR KENNISDELEN
Uit eigen ervaring van het afgelopen half jaar blijkt dat er, in deze tijd van crisis, steeds minder Nederlandse bedrijven zijn die investeren in Servië. Aan de andere kant wordt de behoefte aan educatie en kennisuitbreiding steeds belangrijker in de regio. Maar, wat heeft u, als bedrijf, hieraan? Veel, want echt: succesvol ondernemen in Servië kan niet zonder in te spelen op de aankomende trends en ontwikkelingen!
De Servische regering vindt de kwaliteit van het lokale management en de werknemers bepalend voor het aanzien en het imago van het bedrijf in het buitenland, en zeker als het bedrijf zich internationaal wil profileren. De focus van de Servische regering ligt om die reden op het teruggaan naar zowel klassikaal als praktijkgericht kennis opdoen, door middel van workshops, seminars en studiereizen. Dat allemaal op het ritme van de tikkende klok: met de rest van de wereld meedoen en, qua kennis en kunde, zeker niet achter willen blijven!
Misschien is dit voor lokale bedrijven een manier om grip te krijgen op de laatste ontwikkelingen, veroorzaakt door de krediet crisis. De overstap van steeds vaker ontbrekende financiële ondersteuning uit het buitenland, naar steeds belangrijkere behoefte aan kennis, belooft ook veel goeds voor de ontwikkeling van lokale bedrijven. Ook het management van lokale bedrijven ziet steeds meer de noodzaak in van specifieke kennisuitbreiding, o.a. op het terrein van procesoptimalisatie en verandermanagement. Het is namelijk van belang dat ondernemers zelf weten hoe ze processen binnen hun eigen bedrijf kunnen optimaliseren, zodat ze de beoogde resultaten, ook in het internationale verband, kunnen behalen.
Dit belooft ook veel goeds voor u, een Nederlands bedrijf dat van plan is tot de Servische markt toe te treden of aldaar al onderneemt, want: u kunt praktijkgerichte trainingen en workshops geven, waar lokale ondernemers iets van kunnen leren! Waarom dus, in deze tijd van crisis, geen switch maken van investeringen naar kennisdelen, als dat hetgeen is waar om gevraagd wordt!
Op mijn beurt probeer ik lokale bedrijven in hun idee actief te ondersteunen. Ik draag bij aan hun kennisontwikkeling, door o.a. studiereizen te organiseren in Nederland.
Bij een studiereis voor aardbeienproducenten ligt veel nadruk op:
- Toepassing van moderne technologieën,
- Kwaliteitsverbetering in opslag en verpakking,
- Verbetering van kwaliteitsborging en standaards,
- Efficiency verbetering van productieprocessen, distributie en organisatie van kleine producenten,
- Vorming van (nog steeds) ontbrekende brancheorganisaties in deze sector, en
- Definiëren van een duidelijke gezamenlijke visie om internationaal door te kunnen breken.
Naar specifieke expertise in de maritieme industrie wordt ook steeds vaker gevraagd. De onderwerpen zoals:
- Port privatization,
- Port policy and strategy,
- Organizational restructuring,
- Port development,
- Logistic improvements,
- Safety/security/environmental port audit system,
- Management information systems,
zie ik stuk voor stuk voorbij komen. De concrete plannen zijn er nog niet, maar die sluit ik zeker niet uit.
Vanuit dit perspectief ben ik er van overtuigd dat Nederlandse bedrijven expertise kunnen aanbieden, waar lokale bedrijven in de regio behoefte aan hebben: kennis en kunde in de bovengenoemde sectoren, waar Nederland tenslotte wereldwijd om bekend staat!
Indien u de expert bent, meld u aan via info@sermaya.nl of bel via 06-26 58 26 95, en zet uw expertise in, als u de professionalisering van fruit- en maritieme industrie in Servië wilt helpen ontwikkelen!
Het maakt mij in ieder geval ontzettend blij dat de behoefte aan expertise in de Balkan eindelijk weer in de belangstelling staat en kennisuitbreiding een weergave van de werkelijkheid is geworden. Nu nog zien wanneer dat vruchten begint af te werpen...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten