Het tijdsbesef zegt iets over de manier waarop mensen tegen het leven aankijken. Het tijdsbesef in Nederland en in de Balkan verschillen, want het is sterk cultuurgebonden. En, zeer belangrijk: het tijdsbesef speelt een essentiële rol bij strategie bepaling, het stellen van doelstellingen, planning en manier van samenwerking. Het beïnvloedt de wijze waarop men zaken doet.
In verschillende culturen geeft men aan de term ‘tijd’ een eigen betekenis. Vooral culturen die een stijgende sociale en economische ontwikkeling doormaken, behoren tot de categorie waar gedetailleerde tijdschema’s en 'orde op zaken stellen' zeer gewaardeerde waarden zijn. Daar hoort Nederland ook bij.
Lijkt dit problemen op te leveren als u in de Balkan zaken doet? Maakt u het ook mee dat mensen geen exact tijdstip afspreken of dat ze bij aanvang al met een kwartier speling rekening houden? Dat een onderzoek veel meer tijd in beslag nam, dan was ingecalculeerd? Dat u een project in een half jaar wilde realiseren, maar toch één jaar daarvoor benodigd was? Tijd is geld en kostbare minuten verliezen wilt u liever niet. Wanneer de orde verstoord raakt, loop uw hele dagindeling en u uw plan namelijk in het honderd!
Alleen naar de negatieve kant van dit verschijnsel kijken is wel eenzijdig. Het glas is toch zowel half vol als half leeg? Een ondernemer in de Balkan is echter gewend dat hij soms, als een goochelaar, met een goed gevoel voor ritme en minder gevoel voor tijdschema's, zes ballen tegelijkertijd in de lucht houdt. Crisis management is een aangeboren kwaliteit. Creativiteit in aandragen van oplossingen in crisis situaties, is het resultaat van geen tijdsbeperkingen en een vrije geest. En daar kunt u als Nederlandse ondernemer veel aan hebben, zonder een 'workshop crisis management' te volgen. Die krijgt u in de Balkan er namelijk gratis bij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten