dinsdag 4 december 2007

SLAVONISCH EIKEN: DE BESTE EIKENSOORT VAN EUROPA!


Hoogwaardig eikenhout komt al lang niet meer alleen uit Frankrijk. Overal wordt gezocht naar kwaliteitshout. Zowel Bosnië en Herzegovina als Kroatië kunnen in toenemende mate op belangstelling rekenen, want het mooiste en meest duurzame hout is afkomstig van de Balkan!

Bosgebieden van de Balkan
Zowel Bosnië en Herzegovina als Kroatië beschikken over uitgestrekte bosgebieden, die 48% resp. 36% van het landoppervlak bedekken. Ten opzichte van het totale landoppervlak zijn deze gebieden, naast Finland en Oostenrijk, de grootste van Europa. Zelfs groter dan het bosgebied van Frankrijk!

Slavonisch Eiken (luznjak) uit het Spacva bosgebied
Het grootste bosgebied van Kroatië waar eikenbomen groeien bevindt zich in Spacva, in het stroomgebied van de rivieren Spacva en Studva, in de zone Vukovar (Oost Slavonië, Kroatië) - Srem (Servië), ten oosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Het bosgebied Spačva is het grootste eikenhout-bosgebied van Europa. In de regio Vukovar (Kroatië) bedraagt het bosoppervlak 39.789 ha en in de regio Srem (Servië) 11.803 ha, in totaal 51.592 ha. Dit is slechts 1/5 van alle luznjak bosgebieden van Kroatië! Aan de andere kant is het bosgebied Spacva ruim twee keer zo groot als Fontainebleau in Frankrijk (16.885 ha), de grootste producent en exporteur van eikenhout!

Wat maakt Slavonisch Eiken zo bijzonder?
Door de optimale klimaatomstandigheden in deze regio, zoals de grondwaterstand, de hoeveelheid wind, de samenstelling van de grond en de gunstige ligging boven de zeespiegel, groeien de bomen langzaam en gelijkmatig. Daarvoor ontstaat hout van superieure kwaliteit, met fraaie tekening en structuur, karakteristieke glanzende 'spiegels' (veroorzaakt door de brede stralen), rechte draad en nerf en een egale (geelbruine tot donkerbruine) tint, met een warme uitstraling! Dit buitengewoon duurzame hout is gemakkelijk te bewerken en is goed bestand tegen werking (krimp en uitzetting) en wisselende luchtvochtigheid, waardoor er geen scheuren en andere onregelmatigheden ontstaan. De samenstelling van het hout is tevens in hoge mate slijtage bestendig. Dus, absolute topkwaliteit!

Buitenlandse handel
Kroatië is traditioneel een grote leverancier van hout voor de West-Europese houtindustrie. De export van hout en houtproducten bedroeg ongeveer 720 miljoen US dollar in 2006, dat overeenkomt met circa 7,5% van de totale export van Kroatië. De export vertoonde een groei van 18% ten opzichte van het voorafgaande jaar!
Nog altijd wordt een aanzienlijk gedeelte van het gekapte hout geëxporteerd als gezaagd hout, zonder veel toegevoegde waarde. Maar in toenemende mate vindt in Kroatië zelf bewerking plaats. Houten halffabricaten en producten als parket en fineer, fineerlagen en geperst hout, worden ook geëxporteerd. In 2005 bedroeg de productie van parket 4 miljoen m2, waarvan meer dan 83% werd geëxporteerd (55 miljoen US dollar).
Ook de groei van de Nederlandse import van gezaagd hout en parket uit Kroatië is opvallend. Het lidmaatschap van Kroatië van de WTO en de handelsovereenkomst die het land heeft gesloten met de EU hebben ervoor gezorgd dat de douanetarieven op hout en houtproducten aanzienlijk zijn verlaagd, hetgeen de handelsmogelijkheden verbetert.

Recente ontwikkelingen
De houtverwerkende industrie in Kroatië gaat een uitdagende tijd tegemoet. Er is een aantal ontwikkelingen te constateren:
 Met onafhankelijkheid van Kroatië is de houtverwerkende industrie geprivatiseerd. Dat vergt een flinke omvorming in het 'zakelijk denken en doen';
 Er wordt op betrekkelijk kleine schaal hout verwerkt (er zijn vele kleine zagerijen aanwezig);
 Er is nog steeds een verouderd machinepark in gebruik en er wordt nog oude technologie toegepast;
 Het aantal fabrieken, waar productie tot een finaal eindproduct plaatsvindt, is gering;
 Aandacht voor ecologische en sociale aspecten is in mindere mate aanwezig;
 De kennis over duurzaam bosbeheer en certificering daarvan is nog beperkt tot een betrekkelijk kleine groep deskundigen;
 De vraag naar Slavonisch eiken is groot!

Wat kan ik voor uw onderneming betekenen?
Kroatië is een enorm land met een interessant potentieel voor de Nederlandse houthandel en houtverwerkende industrie. Conform uw wensen zou ik een individueel matchmakingsprogramma met potentiële zakenpartners kunnen begeleiden en u ondersteunen bij het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden, of het nu gaat om investeringen of im- of export overeenkomsten.

1 opmerking:

Woodstock zei

Voor onze meubelfabriek in Bosnie , Petrovo hebben wij maandelijks veel eiken nodig.Kunt u voor ons organiseren dat wij in ciontact komen met een kroatische leverancier van Sloveens eiken.

graag vernemend,Lucien Slaats.