dinsdag 13 mei 2008

HIGHLIGHTS UIT SERVIE


De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft op 6 mei jl. een Strategische Overeenkomst gesloten met Servische Zastava uit Kragujevac. Eind jaar 2009 start Fiat met de productie van een nieuw model van de A klasse. De productie omvat circa 200.000 exemplaren per jaar. In het jaar 2010 zal tevens een model van de B klasse worden geproduceerd, van circa 100.000 per jaar. Deze overeenkomst met Fiat garandeert geen uitvoerrechten voor de auto's geproduceerd in Servië en een Free Trade met Rusland!

In de tweede helft van het lopende jaar zal tevens Opel starten met de productie van het model Astra Classic in de fabriek van Servische Zastava.

Volkswagen heeft te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in het opzetten van een greenfield investering, een nieuwe fabriek vlakbij Kragujevac. Anderzijds hebben de vertegenwoordigers van Volkswagen bij Zastava Kragujevac een meeting 'behind closed doors' gehouden met de top van Servische Zastava. Volkswagen heeft interesse getoond voor productiecapaciteit en de tenders voorwaarden voor de privatisering van Zastava.

Brauerei MB (onderdeel van Heineken groep) heeft in december 2007 MB Rodic brouwerij uit Novi Sad overgenomen, die qua productie de 4e is in Servië, met 7% van het marktaandeel en een jaarcapaciteit van 1,5 miljoen hectoliters. Conform het contract zullen de producten MB Pils en Master en internationale brands (Heineken, Amstel, Kaiser en Schlossgold) worden verkocht via distributiekanalen van Coca Cola Hellenic Servië. De distributie is formeel gestart op 1 april 2008.

DHL heeft dagelijkse vluchten vanuit Leipzig naar Belgrado, waar de DHL hoofdvestiging voor de regio West Balkan heeft geopend.

Servisch IT bedrijf ComTrade gaat fuseren met het software bedrijf Hermes SoftLab uit Slovenië. Een nieuw bedrijf zal qua marktaandeel, het aantal werknemers, de business resultaten en de portfolio, de IT marktleider van Zuid-Oost Europa worden! Anderzijds creëert dit een uitstekend platform voor marktuitbreiding in West Europa, Verenigde Staten en Midden-Oosten.

Hotel Moskva in Belgrado krijgt een 5de ster. De start van de renovatiewerkzaamheden is gepland in de maand mei. De werkzaamheden zullen één jaar in beslag nemen.

Geen opmerkingen: