woensdag 8 oktober 2008

WAT GAAT ER GOED IN SERVIE?

De regering blijft de ICT- industrie stimuleren en promoten
Afgelopen maand, tijdens een internationale investeringsconferentie bij de Harward club in New York, zijn grote investeringsorganisaties en ministers uit verschillende landen aanwezig geweest. De presentatie van investeringsmogelijkheden in Servië was verzorgd door de ex president van European Bank for Reconstraction and Developement (EBRD), Jacques Lemier. Tijdens deze conferentie hebben vele Amerikaanse ICT bedrijven (waaronder IBM, Intel en Dell) interesse getoond voor de ICT investeringen in Servië en effecten ervan.

Investeringen in infrastructuur geaccordeerd
De European Investment Bank (EIB) heeft, in de laatste week van september, een definitief besluit genomen m.b.t. de investeringen in Corridor 10 (Salsburg-Ljubljana-Zagreb-Belgrado-Niš-Skopje-Thessaloniki). De EIB zal er een bedrag van € 540 mln. aan besteden. De Wereldbank (WB) heeft bevestigd € 400 mln. te willen investeren in hetzelfde project. De prekwalificatie tenders zullen binnenkort worden geopend. Vanaf 2009 kunnen de geselecteerde projectuitvoerders aan de slag, want per 1 januari volgend jaar worden de financiële middelen van de EIB en de WB beschikbaar gesteld.
Siemens heeft laten weten te willen investeren in het spoorwegnet van Servië. Deze onderneming onderzoekt tevens de mogelijkheden voor investeringen in energie en waterzuiveringsystemen.

Meubelindustrie op de kaart
Noordoost Servië beschikt over hout van top kwaliteit. De industrieën, zoals productie van parket, meubels, papier en kinderspeelgoed, hebben potentie. Bouw- en constructie-industrie vertonen tevens een groei, want Slavonisch eiken wordt steeds meer gebruikt voor de productie van deuren, kozijnen en zelfs gebouwen.
Dit gegeven speelt voor een onderneming als Ikea een belangrijke rol. Ikea blijkt geïnteresseerd te zijn om 1,1 miljard te investeren in meubelproductie in Servië. Op die manier wordt de werkgelegenheid in de regio bevorderd, want dat creëert 9.000 nieuwe werkplaatsen. Op dit moment zijn onderhandelingen gaande met de top van de Servische regering, die bij deze ontwikkelingen is betrokken.

Servische topdesigner op de Nederlandse markt
De Servische modefabrikanten (Pasaz, Ivkovic, Tribeka, Koi-knit i Tifani) werken al geruime tijd serieus aan de ontwikkeling van een eigen brand en imago. Ze krijgen tegenwoordig steeds meer opdrachten vanuit het buitenland.
Ivkovic design is geïnspireerd door de Servische etno-stijl, Pasaz ontwerpt unieke creaties voor het exclusieve marktsegment. Tribeka maakt mode voor de zakenvrouw en Tifani produceert informele kinder- en jongeren kleding.
Bij het bedrijf Ivkovic (brand Ivko) stromen vele orders vanuit verschillende landen binnen. Sinds kort zijn er zelfs 4 winkels in Nederland geopend (2 in Amsterdam, 1 in Haarlem en 1 in Den Haag) waar, naast vele andere exclusieve merken, de designs van Ivko aan Nederlandse vrouw worden gepresenteerd.

Wat kan beter?

Servië maakt weinig gebruik van preferentiële export
Servië maakt onvoldoende gebruik van de preferentiële exportreguleringen m.b.t. export van vlees, wijn en zelfs fruit! Servië zou tenminste 8.875 t kalfsvlees per jaar kunnen uitvoeren, maar exporteert op dit moment slechts 2.000 t.
Binnen de EU gaat steeds meer de voorkeur uit naar voedsel zonder GMO (genetically modified organism). Servië heeft potentie om vlees zonder GMO te produceren en haar hele jaarproductie aan export toe te schrijven.
Om Servische agro-industrie concurrerend te maken is het noodzakelijk om daar meer lokale subsidies voor beschikbaar te stellen. Op dit moment wordt slechts € 37 per inwoner aan ondersteuning uit lokale middelen geboden, terwijl in de EU dat €130 per inwoner bedraagt.

Deficitaire handel moet plaats maken voor hogere investeringen en lagere uitgaven
Servië zou zich veel meer moeten richten op de privatisering van- en investering binnen bedrijven. De uitgaven zouden moeten dalen, want er wordt op dit moment meer uitgegeven dan dat er wordt verdiend.

1 opmerking:

Anoniem zei

beste Marina, weet je ook waar welke winkels de Ivko truien gaan verkopen in Den Haag, Haarlem en Amsterdam? Ik wil ze graag op mijn website zetten als tip.
Vriendelijke groet,
Marije Nie