dinsdag 13 juli 2010

10 VOORDELEN VAN IMPORTEREN VANUIT DE BALKAN

Ik kom af en toe producten in de winkel tegen, waarvan ik al kijkend door het raam weet dat ze uit Servië, Bosnië&Herzegovina of Macedonië komen. Dat maakt me blij, eindelijk iets herkenbaars. Als blijkt dat deze producten ook door de Nederlandse klant worden geaccepteerd, is mijn vreugde niet meer te houden!

De Balkan landen hebben veel te bieden, de Nederlandse ondernemer moet op onderzoek. In deze nieuwsbrief zet ik tien redenen op een rij waarom importeren uit de Balkan landen goed is, en welke voordelen het voor u als ondernemer oplevert.

1) Lagere loonkosten
In de Balkan landen zijn de loonkosten lager dan in Nederland. Hierdoor kan men goedkoper produceren. De importeur kan goedkopere producten op de Nederlandse markt zetten en zeer competatief zijn t.o.v. zijn concurrenten. Hoe zuidelijker men de Balkan in gaat, des te lager de loonkosten. Dit maakt landen als Bosnië&Herzegovina, Servië en Macedonië aantrekkelijk.

2) (Betere) kwaliteit
In de Balkan worden soms kwalitatief betere producten geproduceerd of betere diensten geleverd dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het verse en gezonde drankje Smoothie, of ICT-services.

3) Klimaatomstandigheden
Landbouwproducten kunnen vaak alleen geproduceerd worden in landen die daar het juiste klimaat voor hebben. Wijn, olijfolie, frambozen of kersen worden zodoende geïmporteerd uit de Balkan. Soms kunnen deze producten in Nederland worden geproduceerd, maar smaakt het product anders dan wanneer het uit het warmer klimaat van de Balkan komt.

4) Sommige grondstoffen heeft Nederland niet of niet genoeg
Sommige producten moeten uit het buitenland worden geïmporteerd, omdat ze in Nederland niet of niet genoeg kunnen worden geproduceerd. Producten zoals aluminium, RVS, hout, zout en marmer, kunnen bijvoorbeeld uit de Balkan geïmporteerd worden.

5) Kenniscentra
Een specifieke vraag op het terrein van de ICT wordt bijvoorbeeld vanuit Nederland naar een bepaalde stad/regio in de Balkan gestuurd, waar de desbetreffende deskundigheid is gevestigd. Hierna worden de ICT-producten weer teruggestuurd naar de eigenaren. Het voordeel ligt hier in de concentratie van gespecialiseerde kennis op een plek en/of in een stad/regio, waardoor de vraag van u of uw klant goed kan worden beantwoord. Dit is ook de reden waarom een aantal van ICT-services in de Balkan wordt uitbesteed. Denk aan steden zoals Belgrado, Novi Sad, Nis (Servië) en Skopje (Macedonië).

6) Logistieke voordelen
Zijn de vrachtauto’s, treinen en vliegtuigen alleen vol op weg naar het buitenland of zowel op de heen- als op de terugweg? Als transportmiddelen in beide richtingen gevuld zijn, levert dat kostenvoordelen op voor de transporteur, die uiteindelijk leiden tot lagere transportkosten voor de afnemer. Vriesmaaltijden naar de Balkan transporteren, en vervolgens dezelfde geladen vrachtauto met fruit naar Nederland terug vervoeren, is dus geen gek idee!

7) Centraal inkoopbeleid
Om efficiencyredenen centraliseren grote bedrijven hun inkoop. Dit leidt tot centrale magazijnen van waaruit de bestellingen verdeeld worden over de verschillende Balkan landen. Dit levert kostenvoordelen op bij de betreffende onderneming, waardoor die goedkoper kan importeren naar Nederland. Bijvoorbeeld frambozen worden in Servië en Macedonië geteeld, maar centraal via Servië ingekocht en naar Nederland geëxporteerd.

8) Centrale distributiecentra
Bedrijven maken in toenemende mate gebruik van grote, centrale distributiecentra, waar vanuit klanten uit Balkan of andere Europese landen worden bediend. Zo een productie- en distributiecentrum van bijvoorbeeld Ikea wordt op een uitstekende locatie tussen Belgrado (Servië) en Zagreb (Kroatië) gehuisvest. De producten die van hieruit worden geleverd gaan de landsgrenzen over naar andere Balkan of omringende landen. Ook hier spelen kostenvoordelen een rol.

9) Valutaverschillen
Als de koers van een buitenlandse valuta laag is, worden producten uit dat land goedkoper. Een zwakke Bosnische (de Bosnian Mark, BAM), Servische (dinar) of bijvoorbeeld Macedonische valuta (denar) maakt producten uit deze landen goedkoper voor Nederland, die een sterkere valuta heeft. Dit levert een voordeel op voor de importeur die artikelen tegen aantrekkelijke prijzen op de Nederlandse markt kan aanbieden. Denk hierbij o.a. aan Slavonisch eiken, aluminium, RVS en hout uit Bosnië, ambachtelijke producten, sappen, vers fruit en groente ut Servië, wijn uit Macedonië, olijfolie, zout en marmer uit Kroatië, etc.

10) Fiscale voordelen
Het is belastingtechnisch soms zeer aantrekkelijk om een deel van de productieketen via de Balkan te laten lopen. Zo wordt bijvoorbeeld leer naar Servië geëxporteerd. Hierbij wordt het bovenste gedeelte van de schoen in Servië geproduceerd om vervolgens als halfproduct naar Nederland te worden geïmporteerd, alwaar het met het onderste deel in elkaar wordt gezet, en afsluitend in de winkels wordt verkocht. Zeer handig, en fiscaal aantrekkelijk!

Doe hier uw voordeel mee!

Geen opmerkingen: