woensdag 22 oktober 2008

MEDEDINGINGSWET IN SERVIE OP KOMST

In Servië is de strijd tussen verschillende partijen om een doel te bereiken slechts voor enkelen weggelegd. Het betreft een zeer beperkt aantal monopolisten. Meestal gaat het hierbij om leveranciers (groothandelaars) van gelijke goederen, die aan dezelfde klandizie leveren.

De strijd gaat meestal om een aandeel in een beperkte markt, zoals omzet maximalisatie of afzet maximalisatie. In deze concurrentiestrijd gaat de winst van één (invloedrijke) partij ten nadele van de anderen (kleinere, minder invloedrijke partijen). Denk hierbij aan kartelafspraken en misbruik van een economische machtspositie. Dit leidt vaak tot hogere prijzen of beperkte keuzevrijheid voor de consument. Door fusies en overnames, die in deze regio op dit moment veel voorkomen, ontstaat ook een economische machtspositie of wordt deze zelfs nog meer versterkt!

We weten inmiddels dat bedrijven zich op verschillende manieren aan de concurrentiedruk op de prijs kunnen onttrekken. Productdifferentiatie en eigen aanbod specifieke kenmerken geven (kwaliteit, design, imago, leveringsvoorwaarden), zijn de manieren om zich te onderscheiden van de concurrentie. Daardoor worden klanten aan het eigen merk gebonden. Men wil eventueel een hogere prijs betalen dan voor concurrerende producten, die niet die specifieke kenmerken hebben.

De Servische regering stimuleert om die reden bedrijven moderne technologieën toe te passen, modern design en moderne marketinginstrumenten te gebruiken. Dit om het eventuele misbruik van een economische machtspositie te verzwakken en concurrentie te versterken!

Eind november zal de eerste opzet van de Servische Mededingingswet besproken worden. Het is de bedoeling dat de Servische Mededingingsautoriteit meer bevoegdheden krijgt bij geconstateerde overtredingen en bij het bestraffen van deze inbreuken op de Mededingingswetgeving. Naar verwachting zal de wet eind jaar 2008 definitief worden vastgesteld.

Ik ben zeer benieuwd naar de effecten van het controleren op naleving en het bestraffen van inbreuken op deze wetgeving! Voor deze regering is dit in ieder geval geen gemakkelijke klus om te klaren!

Geen opmerkingen: