vrijdag 28 november 2008

Economieen in de Balkan bloeien op

Ik kwam net een leuk bericht tegen op MD Weekly...
Dit hoor ik graag!

"De economieën van de Balkanlanden bloeien op. De slechtste prestatie in de regio werd geleverd door Macedonië, met 5% groei. De economie in de eurozone groeide met iets meer dan 2%. Volgens een rapport van de VN is het inmiddels in de Balkan veiliger dan in West-Europa. Volgens analisten zullen alle Balkanlanden voor 2015 bij de Europese Unie horen.

Arbeid is in de Balkanlanden niet zo goedkoop als in India of China, maar dat wordt gecompenseerd door de ligging. Vooral IT-bedrijven maken graag gebruik van de Balkanlanden voor nearshoring. Het grootste deel van de buitenlandse investeringen op de Balkan komt voor rekening van Italië, Duitsland en Oostenrijk. De Russen zijn vooral aan het winkelen in de energiesector. Gazprom kocht recentelijk het Slavische energiebedrijf NIS, en Neftegazinkor is eigenaar van beide raffinaderijen in Bosnië.

Eén van de obstakels voor buitenlandse partijen om actief te worden op de Balkan is de bureaucratie. De Wereldbank heeft een ranglijst opgesteld met landen waarin het gemakkelijk is om zaken te doen. Macedonië staat slechts 75e, Albanië staat 136e. Een mogelijke oplossing is het opzetten van een joint venture, waarbij de lokale partij voldoet aan de bureaucratische verplichtingen."

Geen opmerkingen: