vrijdag 5 december 2008

PERSBERICHT: Macedonië lonkt weer naar Nederlandse toerist

Lees hieronder persbericht van 4 december 2008:

'Byzantijnse cultuurhistorie, eeuwenoude folklore en tradities, ongerepte natuur en een ongekende gastvrijheid. Het toerisme in Macedonië ontwikkelt zich in een snel tempo en het land gaat zich weer nadrukkelijk profileren op de toeristische markt in Nederland. Een belangrijke aanzet daartoe is de deelname van dit land aan de jaarlijkse Vakantiebeurs van 13 tot 18 januari 2009 in Utrecht.

Reeds in de laatste decennia van de vorige eeuw was Macedonië een populaire vakantiebestemming bij de Nederlanders, mede dankzij de inspiraties en rondreizen van de Nederlandse schrijver Den Doolaard in dit land. Ook in de tijd van Joegoslavië wist Macedonië zijn reputatie als toeristische bestemming hoog te houden. Vooral het meer van Ohrid was een populaire trekpleister. In de jaren ‘90 kwam hieraan plotseling een einde door de oorlogen in de Balkan.

Dankzij ondersteuning en subsidies van de Nederlandse overheid is het toerisme vanuit Nederland de laatste jaren echter weer op gang gekomen. Dit jaar staat Macedonië dan ook weer voor het eerst met een eigen stand op de Vakantiebeurs. De initiatieven worden ondersteund door de Macedonische gemeenschap in Nederland.

Op 13 januari, tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs, organiseert Europe Destination Marketing in samenwerking met de Macedonische gemeenschap en touroperator Karatanova Tours een bijeenkomst op de stand van Macedonië. Touroperators, reisorganisaties, persvertegenwoordigers en andere belangstellenden worden hiervoor van harte uitgenodigd.

Tijdens de bijeenkomst zal een presentatie gehouden worden door het Catharijneconvent, dat in 2010 in Nederland een grote tentoonstelling over Macedonische iconen organiseert, waardoor het land cultureel volop in de belangstelling komt te staan. Bovendien vindt een optreden plaats van de bekende Macedonische artiest Zoran Madzirov, ook wel de ‘bottleman’ genoemd. Uiteraard ontbreekt het niet aan Macedonische wijn en hapjes.'

Ook interessant om te weten...

'Macedonië beschikt nog niet over een Nationaal Bureau voor Toerisme. De toeristische belangen worden behartigd door de afdeling toerisme van het Ministerie van Economische Zaken van Macedonië in Skopje.'

Geen opmerkingen: