woensdag 3 juni 2009

INTERNATIONALE HANDEL IN SERVIE DAALT


In de eerste 4 maanden van 2009 is de internationale handel in Servië 29,4% lager uitgekomen dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar. Daarmee staat de economische groei op het laagste niveau van de afgelopen zeven jaar!

Een tegenvallende export wordt veroorzaakt door een prijsdaling van primaire producten op de wereldmarkt. Een dalende import is het resultaat van een lagere industriële productie. De kredietcrisis heeft het roer omgegooid. Aan een economische groei van 8% op jaarbasis blijkt een eind te zijn gekomen!

Een goede handelsrelatie met Duitland en Italie blijft echter gehandhaafd, ongeacht de crisis. Meer dan 50% van de handel gaat nog steeds naar deze twee EU landen. Een hoge export naar CEFTA landen wordt voornamelijk gerealiseerd dankzij export van agroproducten, waar Servië rijk aan is. Mais is nog steeds het meest geexporteerde product, samen met frambozen. Export van electrische energie volgt.

Een stijgende lokale vraag naar gas, olie, auto’s en medicijnen biedt kansen aan grote internationale bedrijven. En daar begint een strijd tussen Italië en Duitsland, tussen Fiat en Opel…

Geen opmerkingen: