maandag 9 november 2009

HEBT U FINANCIERING NODIG OMDAT NEDERLANDSE BANKEN NIET DURVEN ONDERNEMEN?

Door vaak met Nederlandse ondernemers te praten, heb ik het volgende probleem herkend: vanwege de economische crisis stuiten Nederlandse bedrijven op financiële tekorten om lopende liquiditeit op peil te houden en/of hun investeringsprojecten in Servië voort te zetten. Financiering valt weg, Nederlandse commerciële banken durven in Servië niet te ondernemen!

Steeds vaker vragen Nederlandse bedrijven mij om hulp bij het in kaart brengen van beschikbare EU-fondsen, nationale en lokale subsidies, garanties en kredietfaciliteiten, die voor hun projecten in Servië ingezet zouden kunnen worden. Deze ondernemers kenmerken zich vaak door enthousiasme hun werk in Servië voort te zetten, omdat deze markt voor hen kansen biedt!

Algemeen directeur van Mercurius-Group, Robbert Jan Zimmerman, vertelt over zijn wensen voor groei en behoefte aan kredietruimte voor zijn bedrijf in Servië.

'Sinds 2005 zijn wij actief in Servië. In 2007 hebben wij de scheepswerf Begej uit Zrenjanin overgenomen, waarvan wij voor 99% eigenaar zijn. Deze scheepswerf is gespecialiseerd in het leveren van binnenvaartschepen, en met name motortankschepen met gecoate en roestvrijstalen ladingtanks. Het verzorgen van het ontwerp, de cascobouw en nu sinds kort ook de afbouw van binnenvaartschepen is onze 'core business'. Daarom willen wij onze scheepswerf moderniseren, bestaande apparatuur vervangen en de werf uitbreiden. Daarvoor hebben wij extra financiering nodig.

We hebben ons snel gerealiseerd dat wij in Servië complexe projecten kunnen opzetten. Het is een land waar de productie- en projectuitvoering op ambachtelijke wijze goed verloopt, gekwalificeerd personeel aanwezig is en arbeidskosten gunstig zijn! Wij vinden ook dat er veel verbeterd kan worden in Servië. Zeker op het terrein van managementvaardigheden en werkmentaliteit, professionaliteit en servicegerichtheid. Ook de wijze van aansturing van onze werknemers op de werf is voor ons een uitdaging. Maar, niet onbelangrijk, Servië is ook een land waar het maken van afspraken met bewindspersonen verrassend snel kan gaan. Dat kan zelfs binnen een paar dagen geregeld worden. Korte termijn gerichtheid van Serviërs levert dus vaak ook voordelen op!

Dankzij onze recente reorganisatie en de transformatie van ons bedrijf van een 'casco-scheepswerf' naar een volledige 'turn-key projectontwikkelaar' zijn wij steeds enthousiaster geworden over ons bedrijf in Servië en willen daar verder gaan investeren. Wij hebben al veel met eigen geld gefinancierd. Voor een aanvullende financiering klopten we in eerste instantie aan bij onze huisbankiers, maar ze financieren niet altijd projecten in risicovolle landen zoals Servië. Sinds kortgeleden zoeken wij een nieuwe partner, die ons voordelige voorwaarden kan aanbieden.'

En zo kom je als ondernemer bij FMO, EIB (European Investment Bank), lokale banken en ministeries terecht. Bij FMO is de rente hoger dan bij een Nederlandse commerciële bank, maar ze durven risico te nemen om in zo een land projecten te financieren. Lokale banken willen inzicht krijgen in alle financiële gegevens voordat ze gunstige voorwaarden aan kunnen bieden. Ze stellen lastige vragen en er worden vaak grondige gesprekken gevoerd. Een businessplan is dan van groot belang. Slechts een corporate garantee door de moedermaatschappij in Nederland, het nemen van eigen (politieke) risico's in de regio en samenwerking tussen lokale banken met EIB leveren voordelige rentepercentages op! En, niet te vergeten: lokale ministeries bieden verschillende subsidiemogelijkheden aan, waar Nederlandse ondernemers nog onvoldoende gebruik van maken!

Zoekt u ook de oplossingen voor de financiering van uw bedrijf/project in Servië? Ik help u graag verder. Neem contact met me op zodat wij snel praktische stappen kunnen zetten. Ik beschik over een goede ingang bij FMO, EIB, lokale banken en kan u van informatie voorzien m.b.t. subsidiefaciliteiten van de lokale overheid. Bel via 06- 2658 2695 of mail naar info@sermaya.nl voor een oriënterend gesprek.

Geen opmerkingen: