woensdag 2 december 2009

10 TIPS OM UW (POTENTIELE) ZAKENPARTNER IN SERVIE TE SCREENEN

Ongetwijfeld heeft u al eens te maken gehad met wanbetalers of zelfs oplichters in Servië. Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?
Ik geef u tips hoe u als ondernemer kunt controleren met wie u zaken doet.

1) Informeer bij adviseurs voor de Benelux, bij de Servische Kamer van Koophandel in Belgrado (www.pks.rs).
Alle ondernemingen en rechtspersonen in Servië zijn wettelijk verplicht zich in te schrijven bij de Servische Kamer van Koophandel in Belgrado. Ze zijn verplicht kerngegevens op te nemen over eigendom, bevoegdheid en financiën. Deze gegevens zijn openbaar. Voor sommige onder ons die Servisch spreken is het mogelijk om via link www.pks.rs/Default.aspx?tabid=2320 alle informatie over (potentiële) zakenpartners te vinden. Jammer genoeg is het onmogelijk om deze informatie via deze website in het Engels te verkrijgen. Wel is het aan te raden om deze informatie op te vragen bij de adviseurs voor de Benelux. Ook extra informatie over uw (potentiële) zakenpartners kunt u tegen een kleine vergoeding opvragen.

2) Kijk in het handelsregister van het Serbian Business Registers Agency (Agencija za privredne registre, www.apr.gov.rs).
Kies English. Zoek op Companies/Search/Business entities search en Entrepreneurs/ Search/Entrepreneur search. Vul benodigde gegevens in en klik op Find. Vervolgens verschijnen de uitgebreide gegevens van het bedrijf en eigenaar van dit bedrijf dat u zocht, de NAW gegevens, datum oprichting onderneming, sector code van de onderneming en informatie over kapitaal. Slechts in het geval dat uw (potentiële) zakenpartner zijn gegevens heeft beschermd, krijgt u geen toegang tot deze informatie.

3) Informeer bij de Economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Belgrado (www.nlembassy.org.yu).
De Economische Afdeling heeft een breed netwerk aan contacten in Servië. Zowel binnen het bedrijfsleven als op overheidsniveau. Daar kunt u als Nederlandse ondernemer een beroep op doen. Medewerkers van de Economische Afdeling kunnen u helpen bij het vinden van informatie over uw (potentiële) zakenpartners.

4) Zoek in Google
Tik de naam van de betrokkene(n) in Google, en kijk welke informatie Google u geeft. Bedenk wel dat meer mensen dezelfde namen hebben en controleer goed of de informatie over dezelfde persoon gaat. Als Google teveel zoekresultaten vindt, is het een goede tip om de hele naam, dus voor- en achternaam, of voorletters en achternaam, tussen aanhalingstekens te zetten. Google vindt dan alleen zoekresultaten met precies die voor- en achternaam.

5) Zoek op sociale netwerksites
Sociale netwerksites zijn populair in Servië. Veel mensen hebben een profiel aangemaakt op één of meer van deze sites. Belangrijke sociale netwerksites in Servië zijn LinkedIn en Facebook. In het zakelijke gebruik wordt LinkedIn veel gebruikt. Er zijn veel groepen specifiek voor Servië (zoals USDIS, SEEBS SIIJ Serbia, Linking Serbia, biz SERBIA, Serbia Business Club, etc.) waar u deze gegevens kunt opzoeken of bij de leden navragen.

6) Check gegevens bij de RNIDS
Als uw (potentiële) zakenpartner een website met het achtervoegsel .rs heeft, kunt u zijn gegevens controleren bij het Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije, op www.rnids.rs. Op deze site (www.rnids.rs/en/whois) tikt u in het vakje onder Domain name het adres van de website in. Vul de benodigde gegevens in en klik op whois?. Vervolgens verschijnen de uitgebreide gegevens van de eigenaar van deze website en zijn administratieve en technische contactpersonen. Die contactpersonen zijn vaak van een ander bedrijf, dat de website bouwt en/of beheert. Slechts in het geval dat uw (potentiële) zakenpartner zijn gegevens heeft beschermd, krijgt u geen toegang tot deze informatie.

7) Check zorgvuldig de gegevens op de factuur
Er zijn vele gevallen van oplichting bekend. Criminelen kunnen op naam en briefpapier van uw partnerbedrijf facturen rondsturen. In veel gevallen werden die facturen gewoon betaald. Het bankrekeningnummer op de factuur was echter niet van het partnerbedrijf, maar van de oplichters, die er met het geld vandoor gingen.

8) Controleer de leveringsvoorwaarden
Bij de meeste contracten horen algemene voorwaarden, oftewel de kleine lettertjes van het contract. Daarin staan ondermeer de afspraken met betrekking tot levering en betaling. Controleer deze voorwaarden om te voorkomen dat u voor onaangename verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld 'betalen na 6 maanden' terwijl u 15 dagen hebt afgesproken!

9) Let op strijdende belangen bij de sleutelfiguren
Als u nadere gegevens van uw (potentiële) zakenpartner heeft, bijvoorbeeld via het Handelsregister, controleer dan of er geen conflicterende belangen kunnen zijn tussen (één van) de bestaande partners van uw (potentiële) zakenpartner en u, en tussen uw (potentiële) zakelijke partner en uw bestaande partners.

10) En als u het toch nog niet vertrouwt, kunt u mij altijd bellen voor een advies.

Geen opmerkingen: