donderdag 18 december 2008

STEVIGE TURBULENTIE BIEDT NIEUWE PERSPECTIEVEN

De eventuele gevolgen van een kredietcrisis moeten wij zeker niet onderschatten. Op dit moment is voor veel Nederlandse bedrijven niet helemaal duidelijk hoe ze daarmee om moeten gaan. Dan zal ik ook wel een te nuchtere Hollandse zijn (!), als ik zeg dat deze kredietcrisis niet het einde der tijden is. Dat biedt, zoals al vaker in het verleden bewezen, alweer nieuwe perspectieven voor Nederlandse ondernemers. De toekomst zal aan belang winnen!

De crisis in Nederland heeft echter wel tot gevolg dat de hele markt in duurdere goederen is stil komen te liggen. Huizen, auto’s, luxe goederen zijn niet te verkopen op dit moment. De vraag loopt terug. De grondstof is in prijs gezakt en dit zal voor tal van artikelen een lagere verkoopprijs tot gevolg hebben. Dit betekent dat de productie omlaag moet, maar de rente loopt gewoon door en een nieuw krediet voor bijvoorbeeld innovatie is fors duurder geworden. Zowel een zeer lagere economische groei als daling van export is daar een resultaat van. De omzet en de liquiditeit van Nederlandse bedrijven is sterk onder druk komen te staan. De artikelen die voor export waren bedoeld worden niet verkocht, waardoor deflatie wordt verwacht. Er is een stevige turbulentie aanwezig, die een andere aanpak met zich mee moet brengen!

De Nederlandse industrie is altijd mondiaal georiënteerd geweest. Nederlandse bedrijven zijn ook altijd op zoek geweest naar zekerheden op het gebied van financieringen, klanten, partners en markten. Veel Nederlandse bedrijven werken bij inkoop van producten, uitbesteding en outsourcing van productie al eeuwen samen met buitenlandse partners. Waarom zou dat nu anders zijn?

In Servië, aan de andere kant, is (behalve in agro-industrie) een dalende economische groei te constateren. Er is een aanbod aan producten dat niet te verkopen is, een deflatie is wat je daar wel van kunt verwachten. Bijvoorbeeld de prijzen van elektrische energie (stijging van 15,5%), sigaretten (stijging van 16,7%), vlees en vleesproducten en bouw materialen zijn nooit zo hoog geweest. Toch is dankzij de dalende prijzen van olie en agro-producten de inflatie minder hoog dan verwacht. De prijzen van agro-producten, die zelfs 20,1% lager zijn dan in 3e kwartaal van 2008, zijn voornamelijk te danken aan goede klimaatomstandigheden en een groot aanbod! De agro-industrie en energiekostenbesparende oplossingen bieden dus nog steeds kansrijke perspectieven!

De inflatie in Servië blijft dus stijgen, de vraag daalt, de exportactiviteiten staan nu op een laag pitje. Servische bedrijven richten zich noodgedwongen steeds meer op de eigen markt en gaan steeds minder produceren. Omdat er minder geld uit het buitenland komt, wordt de economische groei lager en de locale vraag wordt negatief beïnvloed. Dit brengt een dalende import met zich mee, hetgeen betekent dat een handelsdeficit onontkoombaar is. Om economische gevolgen van de kredietcrisis te beperken stimuleert de Servische regering innovatieve bedrijven om hun internationale relaties aan te scherpen!

Nederlandse bedrijven zullen zoals altijd op zoek gaan naar nieuwe markten, nieuwe klanten, ze zullen zich richten op het verhogen van de productiviteit, kostenbesparende oplossingen, innovatie en internationale samenwerking. Dit om, net zo goed als Serviërs, de eventuele gevolgen van de kredietcrisis te beperken. Ze zullen steeds alerter worden en ze zullen een efficiëntere aanpak zoeken.

Biedt Servië een oplossing voor de inzakkende marktvraag, door de lagere (arbeids)kosten, ervaren en hoog opgeleide arbeidskrachten, goed ontwikkelde industrieën en een hoge productiviteit aan te bieden? Ga naar Servië op onderzoek, want een gedoofde vlam van hoop wordt duur betaald!

Geen opmerkingen: